Blog
kompas kompas animated
dé Overname Praktijk > Overnameadviseur, Coach en Sparringspartner

Overnameadviseur, Coach en Sparringspartner

Ik ben Robert Bakker, een gedreven persoon en geïnteresseerd in de uitdagingen van anderen. Ik zet mijn ervaring als ondernemer, adviseur bedrijfsoverdracht en coach graag in voor collega-ondernemers.

Als ondernemer

Ik was ruim 25 jaar werkzaam als DGA en 3e generatie binnen het familiebedrijf. Oorspronkelijk een drukkerij, was ons bedrijf in brede zin actief in de grafimedia en communicatiebranche. Mijn broers en mijn zus hadden hierin allemaal een rol. Ikzelf was (mede) verantwoordelijk voor bedrijfseconomische en financiële vraagstukken, personeelsbeleid en verkoop.

Na enkele door de markt afgedwongen reorganisaties, waarbij we afscheid namen van personeel en productiefaciliteiten, startten mijn broer en ik door als crossmediaregisseurs. Onze zus ondersteunde ons hierbij als vanouds met administratieve werkzaamheden.

Later splitsten mijn broer en ik onze activiteiten op en ging ik zelfstandig door met een interactief bureau. Bakker Interactief is vandaag de dag nog steeds actief. Ik adviseer klanten over hun online activiteiten en ik bouw samen met mijn team websites en applicaties voor de meest uiteenlopende opdrachtgevers.

Als Overnameadviseur

Doordat ik de ondernemer centraal stel met alle uitdagingen waar hij/zij mee te maken krijgt kwam ik ook op het punt verkoop / overdracht van de onderneming. Maar hoe bepaal je de waarde van je bedrijf? Waar moet je op letten tijdens het overnameproces?

Als coach en begeleider van ondernemers zag ik dit als een uitdaging en besloot ik meer kennis op te doen over het waarderen van bedrijven. Na het volgen van de cursus RAB BV [Business Valuation], kreeg ik de mogelijkheid om als overnameadviseur aan de slag te gaan bij een gerenommeerd overnamekantoor. En wat bleek? Ik werd meteen gegrepen door het vak!

Het werken met ondernemers en het oplossen van vraagstukken op alle terreinen die komen kijken bij de verkoop van een bedrijf, bleek mijn roeping te zijn. Ik besloot dan ook om de opleiding RAB FJ, Register Adviseur Bedrijfsopvolging Financieel Juridisch, te volgen en succesvol af te ronden. Dankzij deze opleiding beschik ik nu over een schat aan kennis en ben ik opgenomen in het RAB register.

Als jouw persoonlijke overnameadviseur kan ik je nu nog beter begeleiden bij het verkoop- of overnameproces van jouw bedrijf. Met mijn ervaring en expertise help ik jou om de juiste keuzes te maken en de waarde van je bedrijf te optimaliseren. Zo kun jij met een gerust hart jouw bedrijf overdragen en bouwen aan een mooie toekomst.

Als Ondernemerscoach

Door alles wat ik als ondernemer meemaakte en leerde – in goede, maar ook in zeer slechte tijden – kreeg ik steeds sterker het gevoel dat ik mijn kennis en ervaring wilde delen met collega-ondernemers.

Want wat ik achteraf gezien miste, vooral in de moeilijke tijden, was een onafhankelijk iemand met ondernemerservaring die met mij meekeek. Die mij motiveerde en een spiegel voorhield. Beslissingen moet je als ondernemer uiteraard altijd zelf nemen, maar als je hierover kunt sparren met iemand van buiten, ga je breder georiënteerd en ook beter onderbouwd te werk.

Dit deed mij besluiten om naast Bakker Interactief een coachingpraktijk op te zetten, primair voor ondernemers. Door mijn eigen achtergrond heb ik MKB-familiebedrijven als specifiek interessegebied. Het is echter absoluut niet nodig dat jij als mijn coachee onderdeel bent van een familiebedrijf. Ik ben er voor iedere ondernemer, jong of oud, starter of door de wol geverfd.

Opleidingen

Na het afronden van mijn opleiding aan de IVA Business School te Driebergen was ik korte tijd werkzaam in de automotive branche. Mijn bedoeling was een handelsbedrijf in automaterialen over te nemen, maar dit bleek bij nader inzien niet mijn ding.

Hierop vroeg mijn vader me in het familiebedrijf te komen werken. Ik volgde hierna diverse praktische opleidingen en voltooide een HBO-studie Bedrijfseconomie en een MBA (Master of Business Administration).

Als ondernemer weet ik dat coachen een vak apart is en je er niet even bij doet omdat je toevallig veel ondernemerservaring hebt. Daarom besloot ik bij Blankestijn & Partners de post-hbo coachopleiding EQA Practitioner Niveau met NOBCO-accreditatie te volgen, om nog beter te kunnen begeleiden. Omdat ik een extra affiniteit heb met familiebedrijven heb ik een verdiepende coachopleiding gedaan in het systemisch coachen [familieopstellingen].

Daarnaast, omdat ik ondernemers ook wilde kunnen begeleiden bij de verkoop van hun bedrijf, volgde ik de bedrijfswaarderingsopleiding RAB BV en de complete opleiding tot Register Adviseur Bedrijfsoverdracht Financieel Juridisch. Hierdoor beschik ik over uitgebreide kennis en vaardigheden om mijn cliënten op professionele wijze te adviseren en begeleiden bij overnames.

Privé

Ik ben getrouwd en vader van drie volwassen kinderen, die nog steeds graag thuis over de vloer komen. Ik ben een actief sporter (indoor roeien, fietsen, fitness, golfen) en ik hou van gezelligheid met gezin en vrienden. Hiernaast vind ik altijd wel een moment om mezelf te verdiepen in bijvoorbeeld managementboeken voor de permanente ontwikkeling in de diepte en breedte.

Waarden & Missie

Mijn (kern)waarden zijn:

Deze kernwaarden zijn het fundament van mijn missie:

“Delen van kennis en ervaringen, samenwerken en (bij coachen en adviseren) patronen ontdekken met ondernemers die hier oprecht geïnteresseerd in zijn, om zo – met plezier! – persoonlijke en zakelijke groei / resultaten te realiseren.”

Belofte

Als overname adviseur sta ik voor de volgende principes

Als coach en/of adviseur sta ik voor de volgende principes