Blog
kompas kompas animated
dé Overname Praktijk > Sparringspartner

Sparringspartner

Belangrijke zaken eerst

– Stephen R. Covey

Als ondernemer ben je druk. Heel druk. Een dag, week of maand is zo voorbij. Er komt geen einde aan de to do list. De kans is groot dat de dagelijkse bedrijfsvoering al jouw tijd opslokt en het grotere geheel hierdoor uit beeld raakt.

Oog voor het bredere perspectief

Dit is een punt van aandacht. Als je door de (over)focus op de dagelijkse werkzaamheden niet meer ziet wat er gebeurt in een breder perspectief, kunnen zich op een bepaald moment problemen aandienen die je niet hebt zien aankomen.

Dit kunnen bijvoorbeeld problemen zijn met de aansluiting van jouw product op de markt, problemen met het vinden en behouden van gemotiveerd personeel, of problemen met liquiditeit en solvabiliteit.

Je bent bijvoorbeeld zo gefocust op klanttevredenheid dat je niet in de gaten hebt dat de marges onder druk komen te staan, waardoor je eigenlijk geen rendement meer maakt. Of het gebrek aan goede periodieke financiële overzichten maakt dat je geen inzicht hebt in je kaspositie en kasstroom, waardoor je opeens liquiditeitsproblemen ervaart.

Regie behouden

Op het moment dat een probleem zich manifesteert, is de impact een stuk groter dan als je dit al voorziet in een eerder stadium. Hoe eerder je erbij bent, hoe meer mogelijkheden en alternatieven je hebt om tijdig bij te sturen en grotere problemen af te wenden. Dit is ook dé manier om de regie over jouw onderneming in eigen hand te houden.

klankbord

Door te sparren met een onafhankelijk persoon, dwing je jezelf om los te komen van de dagelijkse werkzaamheden. Met deze sparringpartner als klankbord kun je je aandacht even onverdeeld richten op de toekomst. Het helpt als jouw sparringpartner zelf ervaren heeft wat het betekent om voor de troepen uit te lopen en eindverantwoordelijk te zijn voor grote beslissingen.


Van een goede sparringpartner mag je het volgende verwachten: