Blog
kompas kompas animated
dé Overname Praktijk > Veelgestelde vragen over coaching

Veelgestelde vragen over coaching

Coaching is een persoonlijk ontwikkelingsproces waarbij de coach jou als cliënt (ook wel coachee genoemd) ondersteunt bij het behalen van zelfgekozen doelen. De doelen bepalen we vooraf gezamenlijk.

De meest voorkomende thema’s om in coaching te gaan zijn:
– balans werk-privé;
– assertiviteit;
– persoonlijke ontwikkeling;
– stressmanagement;
– loopbaanontwikkeling.

Ook andere thema’s zijn natuurlijk mogelijk. Het is aan jou als coachee om te bepalen aan welke ontwikkeldoelen je wilt werken.

De samenwerking tussen coach en coachee is een stimulerend en creatief proces waarvoor we beiden verantwoordelijkheid nemen. Als coachee leer jij aan de hand van een wisselwerking tussen inzicht en gedrag. Ik als jouw coach ondersteun en begeleid jouw leerproces door middel van gerichte interactie. Luisteren, doorvragen, confronteren en doelgericht werken staan hierbij centraal, op een onbevooroordeelde en empathische manier. Hiernaast kan ik gebruikmaken van passende tools en technieken.

Op deze manier word je bekwamer in het bereiken van je eigen doelen en ontstaat de basis voor een positieve en duurzame verandering.

Uiteraard kun je alle informatie krijgen die je nodig hebt. De stap om een coach in de arm te nemen ligt voor veel mensen buiten hun comfortzone. Het is dus zaak dat je de juiste afwegingen kunt maken.

Onder de FAQ ‘Wat kan ik verwachten van het kennismakingsgesprek’ lees je hoe je meer informatie krijgt om tot een besluit te komen.

Voordat we het coachingtraject starten, is het fijn dat we elkaar ontmoeten en kennismaken.

Tijdens dit kennismakingsgesprek kun je voelen of het klikt tussen ons. Dit is belangrijk voor een goed verloop van het coachingtraject. Pas wanneer er een goede vertrouwensband is, kun je jezelf namelijk openstellen voor verandering.

Het kennismakingsgesprek is ook bedoeld om te kijken wat ik voor jou kan betekenen. Ik krijg een beeld van jouw verhaal, van waar je tegenaan loopt en wat je met de coaching wilt bereiken. Omgekeerd krijg jij een beeld van mijn werkwijze en van mij als persoon.

Klikt het, dan stellen wij nog tijdens dit gesprek een coachvraag op (waar worstel je mee) en formuleren wij een doel (wat wil je bereiken en hoe gaan we dat doen).

Na het gesprek heb je alle ruimte om hier nog eens goed over na te denken. Want jij bepaalt natuurlijk zelf met wie, waar én wanneer je aan de slag gaat! Als je echter al tijdens het gesprek weet dat het goed voelt, kunnen we meteen vanaf de volgende sessie samen op weg.

Een kennismakingsgesprek is altijd gratis en duurt gemiddeld 30 minuten tot 1 uur. Dit gesprek vindt fysiek of online plaats. Dit overleggen we bij het maken van de afspraak.

leder traject is anders en dus uniek. Daarom is er geen standaard lengte voor een (coach)traject.

Gemiddeld duurt een coachtraject echter zo’n 5 tot 8 sessies, afhankelijk van de coachvraag. Een sessie duurt gemiddeld 1 tot 1,5 uur.

In het coachcontract dat wij als coach en coachee met elkaar aangaan staat een inschatting van het aantal sessies en de tijdsduur per sessie.

Elk coachtraject en elke coachvraag is uniek. Daarom is er geen standaard techniek of methode. Veel belangrijker dan de methode of middelen die worden gebruikt, is uiteindelijk dat het coachtraject zo wordt ingericht dat jij het gewenste resultaat behaalt.

Afhankelijk van omstandigheden kunnen we werken met beproefde methodes en hulpmiddelen als Voice Dialogue, RET, Kernkwadrant, etc.

Het besluit om een coach in te schakelen is een beslissing om in jezelf (en jouw organisatie) te investeren. Coaching is een investering met een hoog rendement.

Het tarief voor ondernemerscoaching en businesscoaching is € 150,00 per uur exclusief btw. Dit is exclusief reiskosten voor de ‘live’ coaching (afhankelijk van waar de coaching plaatsvindt) en inclusief de voorbereiding van de sessie.

Aan de hand van het (gratis) kennismakings-/intakegesprek schatten we in uit hoeveel sessies het traject zal bestaan. Gaande het traject kunnen we dit uiteraard in wederzijds overleg aanpassen.

De vragen die hierboven staan zijn de meest voorkomende, maar de lijst is natuurlijk nooit compleet. Heb je een of meerdere andere vragen, dan ontvang ik die heel graag.

Je kunt jouw vragen mailen naar robert@robertbakker.coach. Wil je ze liever telefonisch bespreken, dan kan dit natuurlijk ook. Om zeker te weten dat ik in de gelegenheid ben, is het handig als je me een mailtje stuurt met een terugbelverzoek.